El Camino két keréken

El Camino két keréken

12. nap 2017.08.07. A Guarda - Vigo

2018. november 16. - Dr. Gubán Miklós

Napi táv: 39,6 km

Össz. : 672,97km

Indulás: A Guarda

Érkezés: Vigo

Szállás: Camping PLAYA - Samil

 

Reggel lassan, lustán keltünk, mint a nap. Az óceán felett vékony felhőréteg lebegett, mely megmaradt szinte egész nap. A füvet, a sátrat vékony harmat, páraréteg fedte. Még 9 órakor is álmos, csendes volt minden.

Amikor az óceán visszahúzódik, a sima, hatalmas kövek között sok-sok kis tisztavizű, sekély "medencét" hagy maga után, melyeket a nap gyorsan felmelegít. Így, ha az óceán hideg, erős hullámveréses vizében nem nagyon lehet fürödni, ezekben a kis medencékben mindenkinek privát fürdőhelye van. A parti homok, végig olyan finom, mint a porcukor.

Csak dél körül indultunk, előtte feltöltöttük az összes kütyünket. A szűk keresztmetszet a konnektorok száma. Egy T elosztónak nagy hasznát vennénk.

Lassan, nyugodtan tekertünk, továbbra is lenyűgöző a természet szépsége.

Közvetlenül a part vonalán, végig nagyon jó minőségű, a főúttól biztonsági sávval elválasztott kerékpárút vezet. Nem kell figyelni az irányra, ha az óceán a bal kezünk felé van, jó helyen járunk. Ezt az utat a helyiek is nagyon kihasználják, itt futnak, bringáznak a családok.

Lankás emelkedők, lassan, lustán elnyúló lejtmenetek.

Hamarosan elérjük Baionát. Elegáns, történelmi városközpont, lenyűgöző a város fölé magasodó erőd.

Vigoba érve úgy döntöttünk sátrat verünk. Egész barátságos kempinget találtunk.

Szinte tapintható, hogy Spanyolországban mennyivel nagyobb kultúrája van a zarándokútnak. Láthatatlanul, de egy teljes iparág áll a zarándokok mögött. Mi azt érezzük, hogy minden rendben, sok olcsó szállás, zarándokmenü, célirányos tájékoztatás, a helyiek fejében ott él a zarándokút.

Portugáliában Portóig napi gondot jelentett a szállások keresése, Portótól már sokat javult, de furcsa volt, hogy, több albergueben is megkérdezték, hogy van-e foglalásunk. Természetesen nem volt, így nem is volt hely. Egy zarándok honnan tudja, hol éri az este?

Ez nem panasz, kritika, csak más szemlélet. A gyönyörűbbnél is gyönyörűbb portugál partokon ha kiépítenék ezt a spanyol rendszert, akár Farotól, százezrek tennék meg ezt az utat is végig.

De ez csak elmélkedés. A hosszú kilométerek alatt sok mindenre gondol az ember. Az út nyugalma, az esti megérkezés érzése leírhatatlan

Buen Camino!

I & M

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elcaminoketkereken.blog.hu/api/trackback/id/tr2714376065
süti beállítások módosítása